fbpx
logo
Skanderborgvej 232, 2.
8260 Viby J
(+45) 36 97 00 80
mail@nord-ad.dk
Følg os

8 gode råd til data-sikkerhed

8 gode råd til data-sikkerhed

Inden for it-fronten skal sikkerheden være i orden, hvis hackere ikke skal have succes med stjæle personfølsomme data. It-sikkerhedskonsulent Jens Roed Andersen kommer her med otte råd til, hvordan du får den basale it-sikkerhed på plads i din virksomhed:

  1. Administrationsrettigheder

De fleste har administrationsrettigheder til den computer, de bruger, så de kan installere software på den. Det er belejligt, men computere med administrationsrettigheder er eftertragtede mål for hackere. Du bør derfor ikke have administrationsrettigheder til den konto, du bruger til dit daglige login og i stedet kun bruge administratorkontoen, når der skal installeres software.

  1. Opdateringer

Uanset hvilket operativsystem du bruger, bør du opdatere din computer regelmæssigt. Når hackere finder vej til din computer, skyldes det ofte fejl og sårbarheder i softwaren, og ved opdateringer udbedres disse fejl. Derfor bør du hyppigt og hurtigst muligt opdatere al software, efterhånden som den udgives.

  1. Backup

Mange begynder først at sikkerhedskopiere, efter det er gået galt. Selvom sikkerhedskopiering er kedeligt, kan du spørge dig selv, hvordan du ville have det, hvis du pludselig mister alle dine data? Udover at lave en aftale med din backup-leverandør, typisk via dit systemhus, bør du med jævne mellemrum kopiere data til et eksternt drev og derefter låse det inde.

  1. Unikke passwords

Mange anvender den samme adgangskode til flere websites, da der i dag er brug for mange logins, og det derfor er nemmere. Men desværre er det ikke ualmindeligt, at de websteder, du besøger og har tillid til, bliver hacket. Derfor er det en god idé at lave forskellige passwords til diverse websites. Udtænk et simpelt system – for eksempel kan de første fire bogstaver angive websitet efterfulgt af det samme komplekse ord hver gang.

Dit password skal gerne være op mod 15-16 karakterer.

  1. Standard passwords

Hvis klinikken har forskellige enheder, der har forbindelse til internettet: routere, kameraer, spirometre, EKG-apparater med mere, bør du sikre, at standardpasswordet, som producenten leverede det med, er ændret. Hackere kender nemlig ofte disse og retter derfor deres angreb imod dem, fordi det er nemt.

  1. Antivirus

Der er ingen undskyldninger for ikke at bruge et antivirusprogram, og selvom det i sig selv ikke giver nogen garantier, så brug det alligevel.

  1. Two Factor Authentication (2FA)

2FA kan lyde kompliceret, men det er faktisk ganske enkelt og giver en god sikkerhed. Hvis et website registrerer, at du logger på fra en ny enhed, vil sitet sende dig en sms med en engangskode, som du indtaster som en ekstra adgangskode. For at hacke din konto skal hackeren derfor, ud over din adgangskode, også have adgang til din telefon – og det er meget besværligt. Snak derfor med din systemleverandør og sørg for, at I anvender NemID, som netop er 2FA, hver morgen når du logger ind i dit journalsystem.

  1. Vær forsigtig

Selvom du føler dig sikker, når du surfer, så husk, at der altid vil være nogen på internettet med onde hensigter, som kan ramme dig, hvis du er sårbar. Det betaler sig at være forsigtig – tænk dig om en ekstra gang, før du klikker på et link eller åbner en vedhæftet fil i en e-mail, også selvom du kender afsenderen.

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar